Kurkumin jako prevence řady onemocnění

Kurkumin jako prevence řady onemocnění

Příznivý efekt kurkuminu spočívá hlavně v tom, že dovede ovlivnit zánět a zapojení imunitního systému do obranných reakcí těla.

Kurkumu všichni známe. Je to koření příbuzné zázvoru, hojně využívané jako přísada do jídel a jako přírodní neškodné barvivo. Je vlastně rozdrceným sušeným oddenkem rostliny. Za účinnou látku kurkumy je považován kurkumin, tvořící pouhá 2-3% kurkumy. Pro uplatnění preventivních a léčivých účinků je tedy mnohem účinnější užívat samotný kurkumin. Kurkumin se stává velkou nadějí pro řešení celé řady onemocnění, zejména díky svým protizánětlivým a antioxidačním účinkům, příznivému ovlivnění imunitního systému, prevenci rakovinného bujení vyvolaného zejména chemickými kancerogenními látkami a ochranným účinkům před nebezpečným zářením. Příznivý efekt kurkuminu spočívá hlavně v tom, že dovede ovlivnit zánět a zapojení imunitního systému do obranných reakcí těla.

V poslední době je kurkumin předmětem intenzivního výzkumu jeho protirakovinných účinků. Nyní jsou ověřovány předběžné závěry studií zejména v souvislosti s rakovinou prsu, tlustého střeva, plic, melanomem, leukémií, rakovinou úst, prostaty a jater. Probíhají studie zaměřené na léčbu rakoviny slinivky, děložního hrdla, žlučníku, myelomu.
Může se uplatnit také při prevenci aterosklerózy, diabetu a předcházení tvorby krevních sraženin. Nadějně vypadají výsledky u chronických zánětů plic a u astmatu. Moderní věda potvrzuje také široké spektrum účinků na trávicí ústrojí: ochranný a reparační účinek na játra a slinivku břišní, aktivaci žlučníku a předcházení žlučníkovým kamenům, protizánětlivý účinek u onemocnění žaludku včetně žaludečních vředů a zánětlivých střevních onemocnění (Crohnova nemoc). Kurkumin je nadějný též pro prevenci a léčbu Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby, lupénky, epilepsie, onemocnění kloubů jako je artróza nebo revmatoidní artritida.

Kurkumin je k dostání ve formě doplňků stravy, nicméně při výběru je potřeba přihlédnout k tomu, jak je zajištěno jeho vstřebávání do těla (samotný se vstřebává velmi obtížně). Jeho vstřebatelnost může podstatně zvýšit extrakt z černého pepře obsahující piperin, polysacharidy algináty získané z mořských řas nebo želatina.

 


Produkty přiřazené k této novince